Følgere

fredag 4. juli 2014

Endelig: Sommerstillheten Er Her!


Reklame For Sommer-Oslo og NSB. Tegning: Nils Rhøder. Årstall ukjent; men UT tipper 1946-50 evt. årene før WW-2



Mandag begynte Skoleferien.
Og straks, begynner fellesferien,og DA, Setter Sommerstillheten inn for alvor.

Sommerstille Sommergårdsrom i Oslo...
Har du hørt, jeg mener VIRKELIG hørt sommerstillheten i Oslo?
Du går midt i byen, og hører løvet rasle i de frodige, grønne trekronene når sommerbrisen tar tak i de, og rugger mildt en liten stund.
Omtrent som når din kjære leker distré med håret ditt mens dere ser på TV sammen etter at solen har gått ned.
Trafikken blir følgelig redusert i denne perioden, og det skaper rom for all denne vare lyden som kun er tilgjengelig for oss som har blitt igjen, sammen med turistene; både utenlandske og Norske.
Først Japanerne på Forsommeren.
Så Amerikanere og Tyskere. I Juli er det mye ungdom og Backpackers da det er festivalsesongen og høysommer.
Og i August kommer Italienerne; som ikke har fellesferie før da.






Før hadde vi Bydelskinoene som en del av byens mektige lydkolasj i hverdagsperiodene.
Her i mitt nabolag var det "Ringen" og "Parkteateret". den ene gjenåpnet i nye lokaler der hvor før Ringnes Bryggeri lå, og Langpils og Langbayere paraderte ut i fra samlebåndet fylt opp fra de massivt digre kobberkjelene med godsaker for sommertørste struper.
Herregårdskroa Inngangsparti

Og Langbayer?
Noen som husker "Snickers"- Sjokoladens idiotiske
"It's a Complete Dinner"- Kampanje fra 80- tallet?
(Jeg var overbevist om at det var en parodi; og lo et døgn sammenhengende første gangen jeg så en av disse. De første timene ute av stand til å snakke eller se klart igjennom lattertårene!)
Vel; Poenget her, er at denne påstanden kunne fint blitt brukt om Langbayeren; og vært SANN!
Langbayer VAR et måltid.
Og det var nok betydelig sunnere enn "Snickers"- sjokoladen også.
forøvrig en Amerikansk "Sjokolade" som jeg  alltid har syntes smaker SCHEIZE- med trippel hel-skru!

Herregårdskroa, også kalt "Club-7-Setra"!
Langbayer derimot; smakte Ikke SCHEIZE!
Men lange dager på stranden eller ihvertfall utendørs, og mørk Club-7 kjeller etterpå.
Mett av sol og reker, og kanskje i stedet for, eller i tillegg til Langbayer'n; godt fyra opp av et par flasker "Fetjasca" (Rumensk Hvitvin, Børn!), "Tokayer" (Tyrkisk, og særdeles hm....Tørr Hvitvin med en tydelig Touché av Vinagear....), eller
Polets Hvitvin, kanskje intatt ute på Langøya eller Bygdøy eller i Frognerparken. Og da kanskje til og med på Herregårdskroa; også kalt for "Club-7 Setra" på den tiden, avsluttet man så en herlig sommer-Oslo dag med litt heftig Musikk og til og med  naschpiel med nokå attåt etter-
Club-7, kanskje?




Tilbake til Bydelskinoene:
"Parkteateret" har gått fra Kino, til teater, til et av de Hippeste utestedene og iblant Konsertlokale i Byen.
Der har de respektfullt bevart deler av Kino-inventaret
, om ikke annet.
"Parkteateret" den gangen det var Kino! Filmatiseringen av "Papillon" m Steve McQueen & Dustin Hoffman var en av filmene som hadde PREMIÉRE her. Parkteateret var PremiéreKino (pga den sentrale beliggenheten i forhold til Sentrum), OG Bydelskino!

Men om sommeren, var det kun én film som gikk på disse, og de fleste av de andre Bydelskinoene. Og den filmen hette "Ferielukket", og plakaten var en tegning av en mann som lå bedagelig og slacket i en hengekøye under en stor, gul,smilende sol!

Og mange butikker, alle disse detaljhandlene og små-kjedene ("Mesterkjøtt"; den blå kua i en blå oval på hvit bakgrunn) som var helt vanmlige butikker befolket av Mødre som handlet, middagsmat og pålegg til gubbens og barnas matpakker.
Og en og annen brunbarka fant som skulle ha et knippe med lyse og et par mørke også.

"Lyse", "Mørke"...hva snakker han om?



Ringnes Bokkøl. Fra Gammelt av MØRK EXPORT!
Sukk.... ("Uhnnnn!")..de Børn, de Børn.
Lys og Mørk; var fra starten av de to slag av Export-Øl som var å få kjøpt.
Hos Kolonialen, IKKE på Polet, så det var faktisk én ting som var mindre strikst den gangen enn i vår samtid.
Export-Ølet er et kraftigere, mørkere øl med en Merkbart sterkere Alkoholprosent.
På et eller annet tidspunkt før min tid, ble den Mørke Exporten omdøpt til Bokk-Øl, og den Lyse Export-Ølen ble værende "Export" som fikk tilnavnet "Lys" når en kjøpte det fra fat på byens serveringssteder.
Men disse "K" -Kolonialene (Sort "K" i hvit sirkel i en rød Kvadrat) var stengt om sommeren. Og noen kunne ta seg en durabel ferie også som regel var den synket med skoleferien, om Hr. Kolonialhandleren hadde Familie.Ofte var disse nærbutikkene familieforetak, faktisk.

Ringnes Export- Øl. Fra Gammelt av LYS EXPORT; Og når på fat : "LYS"!

Den lokale Skobutikken. Urmakeren. Bokhandelen. Gullsmeden.Frukt & Tobakk (Aviser & Ukeblader) Alle sammen har ferielukket.
Skrevet for hånd med sirlig skrift på et ark fra Kvitteringsblokka og tapet opp på innsiden av døra.
Ofte var en oransje solskjerm trukket ned innenfor utstillingsvinduet for å skjerme de utstilte varene.
Da de kom tilbake ved skolestart; hang Kriminaljournalen og Donald i fra midten av juni fremdeles etter hjørnet i et klips sammen med resten av det som var nytt da de lukket for sommeren.

Og nå er det sommerferie igjen og jeg arresterer meg selv på å ønske meg 40 - 45 år tilbake i tid; et fullstendig bortkastet foretakende, da jeg var 10 - 11 i 1971, og fullstendig underkastet de voksnes autoritet som den gangen var TOTAL i skole, fritid og selvfølgelig hjemme (hvor det passet bedre med Totalitær!)

Men å ha reist tilbake til 1971 som voksen i beste "Fantasy Island"- stil (Eller "Total Recall" om du vil) hadde vøært noe ganske annet.
Selv om Oslo i 1971 var under et regime som ikke hadde så veldig sansen for det åpne, feststemte fellesskapet akkurat. Regjeringen Bratteli (Og så og si på dagen, et år med Korvald fra okt72- okt 73,
og ellers det småligste forbuds-byrådet vi har sett i etterkrigstid.

Det kom gateselgere den sommeren.
De hadde langt, skikkelig langt hår. Gikk i Poncho, jeans og sandaler.
Og satt stille og konsentrert på en medbrakt matte og lagde ungdommelige, spennende smykker i forsølvet ståltråd på rekordtid. En Elektrikertang og litt fingerferdighet var alt som skulle til; rene magien.
Men dette ble ikke så godt mottatt av Voksengenerasjonen.
De ble behandlet som om de var verste sort reisende i voldelig kriminalitet av den type vi først fikk oppleve her hjemme i nyere tid, og jagd, arrestert og bortvist for å komme tilbake, men DET ser man, var en farlig måte å trosse Oslo's Lov & Ordensmakt på den gangen.
Avisene skrev om "Klappjakt" på Gateselgere.
Heldigvis, selv om det tok fem år ble det tillatt i 1976; og dety Karl Johan som vi kjenner i dag begynte så smått å ta form.

Så den gangen; i 1971 merket en ikke Sommerstillheten på samme måte; for Oslo var liten og "søvnig" (selv om jeg nok heller ville ha sagt "kuet") stille hele året den gangen.
Søndagene var stengt, stengt, stengt.
INGEN "Bunnpris" og "Seven-Eleven"; er'u GAL?
KUN Frukt & Tobakks-Butikkene fikk ha oppe på søndager, og det f.o.m Kl.13.00. Altså etter Kirketid.
Samtlige av Byens Kirkeklokker startet å kime Klokken 10.00 og holdt på i én time strakt til ende.
Selv bodde jeg i et Kirketett Nabolag, så det hørtes. Og som barn i Propell-alderen er ikke det å ligge lenge om morgenen noe som har blitt stas enda; til tross for lørdagsskole med gym i første time (Lørdagsfri i Grunnskolen begynte ikke før Skoleåret 1971-72! Og ikke hadde det vært Lørdagsfri i det generelle arbeidslivet så lenge heller. Lørdag var en ordinær virkedag med noe kortere åpningstid; mest Kl.13.00 for Kontorer og industri)

Utestedene var få, og ved midnatt ar det slutt, om det ikke var en "Nattklubb" som regel tilknyttet et Hotel, og med en antrekksplikt som var likt med å dresse seg opp for bryllup.
Rosekjelleren og Bonanza, hadde faktisk Striptease på plakaten. Regnbuen (v siden av Klingenberg Kino. Har ikke ANELSE om hva som er der i dag.) hadde Bar-Prostituerte.

Og ellers for de som likte Gateselgere og hadde langt hår selv? Som ikke eide annen dress enn den de ble tvunget inn i ved Komfirmasjonen 8-10 år tidligere, og som definitivt ikke hadde planer om å bevege seg innen områder hvor dress er påkrevd?
Vel...De hadde Club-7; og DER skjedde det en Musikalsk begivenhet av de sjeldne denne sommeren, og heldigvis ble den bevart for ettertiden:

Webster Lewis In Norway: The Club-7 Live Tapes, gjengir en Sommerkveld på Club-7 Frydgrøssende Autentisk!
Men kjenner igjen akustikken i lokalet.
Det uforskammede stemmesurret til de av publikumet som bare hadde ramla innom for å feste høres mellom låtene.

Det mest gripende, er kanskje konferansiér Atilla Horwath(?) som formaner
"nå er Klokken blitt OVER ETT, og vi avslutte"
Men bandet høres ut som om de kunne ha spilt til den lyse morgen; men den slags skjedde om ikke aldri; så ihvrtfall må det ha vært uhyre sjeldent, og hemmelig.
For Lukkeloven; DEN kødda man ikke med om skjenkebevilgningen skulle beholdes.
Webster Lewis "Featuring the Post-Bop, Space-Rock-Be-Bop, Gospel Tabernacle Chorus and Orchestra BABY!"  DET er Bandnavnet sitt det!
Selv var jeg kun enliten pjokk den gangen; og kunne så visst ikke dra på noe "Club-7".
Men sommerferie var det; og DET liker man når man er 10 - 11 år gutt,.
Men den Sommerstillheten, la jeg først merke til mere mot voksen alder, gett.