Følgere

torsdag 16. januar 2014

SAUCY- SAUCY!!! Not Gydt År....Men...Vått Nytt År! (Saus!)

Saus!
Slik vi som har levd en stund husker det i fra Søndagsmiddagene hos Bestemor (Før hun ble "rar"...Og Sausen smakte enda rarere.). Hadde det ikke vært for teksten i Parantesen hadde De kanskje spurt Dem selv: "Har nu Byens Liv gået hend aa blivet Allers Familiejournal?"



"Vi var Unge. Vi var Ville. Vi var Sausa!" Funkisens galskap og 50-tallets formmessige frivolhet (Det eneste som var "frivolt" på 50- tallet i Norge, med et unntak av kanskje premieren på "Rock Around the Clock".) ankommer Norske Middagsbord. Men Sausen er fremdeles Brun!
Et IKEA Sausenebb, som de har vært frekke nok til å kalle denne Monstroesiteten i 2013- Katalogen. Dette, er en SAUS-MUGGE!






Det finnes i mange slag; og med alle slags smaker.
Å være en sauciér; eller Sausekokk på provinsiellt plumpt Norsk; er et nisjeyrke som krever flere års utdanning ved siden av det ordinære fagbrevet i Kokkeyrket.
Sier du "Toro", blir du antagelig garrotert eller Guiliotinért, som var den vanlige henrettelsesformen da Frankrike hadde dødsstraff.
"Ønsker de et siste måltid?"
"Un Entrecõte un Pommes Frittes avec TORO Bernaise, M'sieur. Merci Beucaup!"
"Non-non-non-NO!" kommer det kort og kontant i fra fengselssdirektøren, mens Presten står med en bestyrtet mine som om den groveste blasfemi har blitt ytret fra den dødsdømte.

O Brune Saus! Sausenebbenes Heiliga Gral! Servert i Sausenebbet som de Brune Sjappene benyttet. Hvem har ikke helt saus over en 180-grams Entrecote på F.eks "Justisen" eller forgangne steder som "Krølle Kro" og "Rosenborg Resturant"






Dette burde vel strengt tatt Omdøpes til "Norsk Kongesaus"? Denne basisen, pluss litt magi i fra den skjelvende eks-Sjømannskokken og en dash aske i fra gul-mixen han har i munnviken, og VIPS: Over i Sausenebbet vist på bildet over. Og Herren ved vindusbordet nederst ved veggen sukker tilfreds etter endt arbeidsdag LØRDAG Kl. 14.30. (Nei IKKE Butikkansatt. Men f. eks. Lagersjef ved Larsen & Lütken Tekstil og Stoff detalj & Engros) i 1967, vel og merke, når den trauste Sort vest/Plisé-skjørt Vit bluse & Plesner-Fotform-sko Serveringsdamen setter Biff- Herligheten ned på den hvite Linduken med en moderlig Kommentar i lavmælt blidt tonefall. "En Bukk, til Herr Fülinger?". Og det, vil Hr. Fülinger ha!

Rosenborg Kino med Rosenborg Resturant i "Annen Etage". FOLKETS "Annen Etage"! O Sausenebb du forgangne Karbonademiddag. Erter og Gullerøtter.Poteter med Persilledryss og BRUN SAUS i SAUSENEBB!



Noen som husker reklamen i fra ca 1994, hvor "Verdensmesteren" i Les Artes Des Gourmét blir applaudert av sine Underkokker da han ankommer kjøkkenet, og mottar den med en overdådig "Sydlig" gestikulering. Og så Journalisten som vil ha en kommentar om hvordan det føles å være verdnsmester i matlaging;
Og om det er noe sant i ryktet om at Sausene hans kommer i fra TORO?

Han ser på Reporteren som om han ikke har hørt riktig.
Det blir dørgende stille i et Nanosekund; hvorpå han gir noen illsinte ordrer på Fransk samtidig som han benekter at det finnes noe som heter "Toro" og det dekkes over panner og settes bort susekaseroller, og det skules fryktsomt i fra brune, syd-Europeiske kokkkeøyne på sidellinjen.

Poenget var selvfølgelig; at denne Lurendreieren hadde vunnet VM i Gourmét A-La-Carte bved å bruke TORO Sausepulver.

Særlig.

Hva slags Pulver hadde Reklamefolka fått i seg?
Dere husker den, ikke sant?

Dessertsaus:
Vanlilje
Bringebær
Kiwi
Ha-ha-ha. "Kiwisaus" finnes meg bekjent ikke.
Men så er jeg heller inkja noen Sauciér!
Dessertsausene, blr vanligvis levert av Ötker/Freia.
Mor Monsen.
"Tarta Underskorpor". DET, høres helt disgusting ut. Og det har hellr ingenting med Saus å gjøre, selv om de helt klart hadde tålt ei øse eller to med f. eks Vanliljesaus.


Husker dere "Chef"- Karakteren i fra (Anti)Krigsfilm- Mesterverket "Apocalypse Now" ("Redux"- Versjonen med Hele historien, så klart!)?
"Chef" var Sauciér.
"Chef" i fra "Apocalypse Now". Her i "Pre-Tiger Mode"!
Chef i "Post-Tiger Mode!
Han er i gang med å fortelle en historie om hvordan flere kilo Perfekt Entrecote ble gjort til Lapskaus- kjøtt, til denne Kresne Sauciér i fra Selveste U.S. Gourmet- City No.1: New Orleans's bestyrtelse.
(Ja du, Ha-Ha. "Det manglet bare TORO Sauspulver"! DEN var go'....ååååh-fuck...meee.
Ja-ja. Den VAR faktisk ikke så dum, egentlig. Sorry. Den var helt grei.)
Og så kom det en tiger ut fra buskene i jungelen.
"Tiger Sauce" Sausen som setter en Spicy Piff på DIN mat! Nam-Nam; men som vanlig med alt som godt er: En UBU pris i Norge!
Tiger-Sauce
finnes.
Tiger Saus finnes. Det er en Spice-sauce for fortrinnsvis rødkjøtt- retter som selges til en ubu pris på bl.a tidligere "Sultan" på Grünerløkka.

Vel, altså: "Chef" i fra "Apocalypse Now-Redux" blir minst like bestyrtet da han skjønner at det som raslet i buskene ikke var "VC" / "Charlie", men en vaskekte, veldig levende og sikkert "Ready For a Snack" Tiger!
Og dermed stormflyr han hysterisk haukende tilbake til båten "A F-F-fu-fucking TIGER!!It's a fucking TIIGER GODDAMNIT i'm Not cut out forv this shit! A TIGER for FUCK'sake!" og så videre.

Saus!
"Lofoten Fiskesaus" En personlig Favoritt til onsdagenes Torskefileter.
Mens vi snakker om onsdag.
Eller ujedagene som sådan.
Rettere sagt: NAVNET på de forskjellige ukedagene.
"Jeg mener å huske" (som jeg skriver når jeg ikke er helt hundre på om det er et faktisk minne. Et bearbeidet minne. Eller kun en drøm. Men dette er for døll og underlig til å være en drøm. Derfor går vi for "Bearbeidet Minne". Siden kloke hoder sier at alle våre minner er i en tilstand av konstant revisjon.
"Vel. Hva er det du mener å huske da? Hva med å komme til saken?"
Jo: En skoletime lærte frøken oss (HUn som jeg har fortalt om før. Hun som hadde vært misjonær både hos Negre og Samer, og som var "snill" på den måten at hun ikke delte ut ørefiker vilkårlig og/eller deltok i uthenging av de svakeste elevene, noe som fremdeles var gangbar pedagogikk på den skolen)
de gammelnorrøne navnene på Ukedagene. Og jeg husker onsdag som "Lungemosdag".
DET, kan da FOR FAEN ikke stemme?
Snakk om å bearbeide minner, hva?

På Lungemosdag spiser jeg fisk.
På fiskdag spiser jeg pølser
På Pølsdag spiser jeg biff
På biffdag spiser jeg kylling
På Kyllingdag spiser jeg Pizza
På Piz.... Neineineiiineinei!
De spsite ikke Pizza i det Gammel-Norrøne Norge.
Bare spør på Kafe Norrøna. (Ganske merkelig navn på en Kafe tilhørende et Misjonshotel, eller hva?)
En gang skrev jeg noe ganske ubu på dassveggen der.
Jeg var i et usannsynlig dritthumør den dagen.
Nei. Det var IKKE de Gammel-Norrøne ukedagene sllik jeg husker de.
Så hva hette Pizzadag i det Gammel-Norrøne Norge?
Det mangler to dager her.
Raska på her nå da!
Mursdag
Pålsdag,
Men hva spiser jeg på Mursdag?
Napoleonskaker
Pålsadg spiser jeg Brandy.
"Det er mye mat i godt drikke"; pleier de ekstra tørste å si.
Derfor må jeg finne på noe annet å spise på Pålsdag; siden jeg heller er i de måteholdnes rekker
Og er det ikke slik, Mine kjære Lojale lesere at når en leter; så ser en ikke skogen for bare trær?
Pålsdag, spser jeg SAUS!
BRUN SAUS - Wrestling!!!

Hva var det ubu jeg skeiv på dassveggen på Kafe Norrøna?
Det sier jeg ikke av den grunn at jeg ikke husker det. Men det var ikke sånt som vanligvis står på Herredassen. Antall Centimeter, og et Tlf.Nr. og sånt.
Neinei.
Det var nok heller en slags Politisk ytring med en touch av Personangrep.
Nåvel.
"Ung og Sausa" på Kafe Norrøna på Lungemosdag, væpnet med Tusjpenn.

Fra og med i dag; skal ALLE dager ha de Nygammel-Norrøne navnene, pluss at jeg også skal begynne å bruke en kalender som begynner på Lungemosdag.
Lungemosdag, Fiskdag,Pølsdag, Biffdag,Kyllingdag, Mursdag og til slutt Pålsdag som vi bytter ut med Sausdag.
Sausdagen er hviledag, og skal holdes meget- meget-meget helleig med døgnåpne Pol. Haschjiis over disk. Og gratis Saus fra TORO.
Og med det; er Årets første Ytring av STØRSTE VIKTIGHET i fra "Byens Liv..." klar for massenes nesegruse tilbedelse og beundring.

Takk-Frakk.
Lungemosdag 61.0111.4102
Saus.